Når Frygten bider sig fast

Frygten har mange ansigter. For nogen er den kortvarig og forbipasserende og for andre bider den sig fast og sætter dybe spor. Frygten begrænser, og for enkelte så meget, at verdenen går i stå og kun efterlader tankerne på, hvad man kan gøre for at skabe den mindste forandring. Du har brug for redskaber til at lede dig selv. Du har brug for personlig ledelse med en lidt anden tilgang.

Løsningen og den korte vej til forandring eller personlig ledelse finder du nok ikke her. Den ligger hos dig selv, men her får du uddybet et par velmente bud på løsninger, der bestemt kan være med til at gøre en forskel.

  • Træk vejret
  • Fang dine tanker og gør dem bedre
  • Dyrk motion der gør dig glad
  • … og så… GIV SLIP!

Coronakrisen

I skrivende stund er Coronakrisen for mange blevet ensbetydende med frygt, angst, utilfredshed og usikkerhed. Som tiden går, er der heldigvis mange som ”vågner op” og ser der er mere til livet end frygten. Når de bobler, som mange går rundt i til dagligt ”sprænges” og man igen mærker sig selv og sine omgivelser, så får man igen et nærvær og en kontakt med sig selv, som er langt mere værdifuldt end frygten for ”livet” og det som kan ske.

Er din boble sprunget? Eller fortsætter du i samme spor med en hverdag fyldt med stress, jag og ingen tid til personlig ledelse, hvis du gør, så husk at du vil få de samme resultater som du altid har fået. Har du til gengæld nu valgt at give dig selv lidt mere tid og glæde dig over alt det som følger med. Du oplever måske nu taknemmelighed for den skønne tid Coronakrisen også er, så er du på rette vej.

Vi skal bestemt ikke forklejne Coronakrisen og den kedelige medfart den kan have for nogen. Det er aldrig sjovt at være syg og der er slet ingen som ønsker hverken familie, venner eller andre skal igennem noget, der for nogen kan have en dødelig udgang.

På den ene side er det fornuftigt nok at kende til omstændighederne og på den anden side, er det langt mere vigtigt, også at kunne fokusere din energi i den rigtige retning, så du kan LEVE. Leve uden frygten eller bekymringerne for det som KAN ske. Og lige nu, har de fleste alle mulighederne for at LEVE. LEVE i samhørighed med familien, LEVE med forståelse og empati. LEVE fordi livet skal leves og ikke frygtes!

Vi kender alle frygten men hvem rammer den

De fleste kender til frygt og har oplevet den i den ene eller anden form. Det kan være frygten for højder, frygten for at dø, frygten for at noget skal gå galt, frygten for at være taler for en stor forsamling, frygten for eksamen eller frygten for ikke at slå til. For mange er frygten desværre en størrelse, flere alt for ofte oplever i tiltagende form.

Frygt og angst har mange ansigter og har man først oplevet intens frygt eller angst i den værste form, har man haft en intens oplevelse, som kun giver rigtig forståelse og mening for dem som har været der. Frygten sætter kroppen i alarmberedskab og man kan opleve at blive bleg, ryste, svede, hjertet slår hurtigere og selv vejrtrækningen kan blive svær. For nogen er det gået så galt, at selv disse meget tydelige signaler, er man blevet overhørig. Det er blevet ”normalt” at leve i frygten og de almindelige signaler undertrykkes og pakkes væk, hvis de ikke helt overtager kroppen og efterlader dig som en version af dig selv, du slet ikke kan kende.

Overvind frygten

Dagligt oplever jeg desværre flere og flere med alt andet end den ”normale” frygt og angst. Det er blevet så udpræget, at stort set alle i dag, kender en eller flere nære venner eller familie, som enten dagligt eller på ugebasis er styret af frygten. Alle kan blive ramt af frygten og selv blandt de helt unge, ser vi flere og flere, som bliver fanget i frygtens jerngreb, men hvorfor?

Frygten kan fange os alle

Der er formentlig mange veje ind i frygten, og vi er alle forskellige, så det som trigger din frygt, er nok ikke det samme som trigger din nabos frygt. En ingrediens som helt sikkert spiller en stor rolle, er det miljø vi lever i, de krav og mål som sættes, ikke kun af os selv men også af omgivelserne. Vi bliver konstant sat i pres, med et ønske om at yde vores bedste og skabe de bedste resultater. Udover vi skal sikre vores egen karriere og sørge for at vores omgivelser helst ser os som den sande supermand eller superkvinde, står flere også med ansvaret for at familien og rammerne som skal fungere dagligt.

Går man på gaden, når vi ikke lige er i coronakrise, bliver vi bombarderet med lyde og indtryk, biler der suser forbi, og kroppen skal være på vagt konstant for at følge med og sikre, at du er safe. Kort sagt, vi bliver stresset i en sådan grad, at hele vores system fyldes op, kroppen arbejder på højtryk, og der er ikke længere plads til at varetage selv helt almindelige funktioner i kroppen. Din vejrtrækning bliver overfladisk, med dårligt blodomløb og udrensning til følge, din muskulatur bliver ubevidst krampagtig og alt i og omkring dig trækker sig sammen. Fortsætter det for længe, og finder du ikke tid til dig selv, og får ro omkring dig, vil mange være på vej ned ad den kedelige vej, der hedder stress, frygt, angst, depression eller det som er værre.

Gem ikke frygten væk

Mange forsøger at gemme frygten, for at undgå andre ser den meget sårbare side det kan være at være styret af frygt. Bliver frygten forsøgt gemt væk, i ønsket om at ”overleve”, skal man huske, at der aldrig er kommet noget godt ud af at feje ting ind under gulvet, og heller ikke, når vi taler frygt og angst. Frygten er kommet af en årsag, og du skal finde ind til årsagen og ikke kun se på symptomerne. Du skal tilbage, til en mere centreret version af dig selv.

Hvad gør frygten

Hvad sker der egentligt rent ”kemisk” i kroppen når vi bliver bange, frygter eller angsten overmander os. Når du bliver bange og frygten overvinder dig, frigives en lang række signalstoffer som bl.a. omfatter Noradrenalin (forstadium til adrenalin) og Adrenalin. Adrenalin er med til at sende blod til vores muskler og sikre vi er klar til ”kamp”, hvilket også er derfor man bl.a. kan blive bleg i ansigtet.

At være i en tilstand af kamp/flugt i længere perioder og ofte, er ikke sundt og vil stresse kroppen. Når kroppen stresses unødigt, vil der samtidig blive frigivet stresshormonet kortisol som over længere tids ”misbrug” vil kunne medføre sundhedsmæssige udfordringer. Så tænk over konsekvensen, hvis du altid og hele tiden frygter livet eller det som kan ske.

Frygt er ganske normalt for de fleste

Jeg vil lige skynde mig at sige, at det er fuldstændig normalt og hensigtsmæssigt at man en gang i mellem oplever tilstande som frygt, angst, bekymring, uro og anspændthed. De giver os alle vigtig information om, hvordan vi har det, og hvordan vi eventuelt bør handle, hvis vi vel og mærke lytter til det.

Mange er desværre både bevidst og ubevidst underlagt frygten, som nemt bliver det der styrer deres liv. Du kan meget nemt blive en marionet dukke i dit eget teater, uden du reelt set, er opmærksom på det. Rigtig mange fortæller sig selv, den samme historie igen og igen, for at retfærdiggøre tankemønstre og handlinger og som oftest, er det ting i fremtiden, du slet ikke kender til eller har ”magten” til at ændre. Det kan også være du over tid, har bildt dig selv noget ind som ikke er sandt – sagt med andre ord, du lyver over for dig selv!

Er du Pinocchio i dit eget teater og hvor mange af ”trådene” styre du selv?

Når frygten bider sig fast og du lader dig styre af den, mister du kontakten til dig selv og andre. Du er dig selv utro, og det kan sætte dybe spor som du slet ikke ser. Har du lyst til det, eller har du lyst til noget andet?

Hvad kan jeg gøre

Så, en spire i dag, og se hvordan livet kan gro også uden frygt. Vælg aktivt at gøre noget andet, end at vælge vejen med frygt. Tro på der er meget mere ”der ude”, som er så meget bedre og giver meget mere mening og værdi at fokuserer på. At frygte hele livet eller dele af livet, er så lidt livs givende, at alt det, der er med til at skabe frygten, ser man slet ikke, fordi frygten sløre dit billede.

Frygten for at dine nærmeste skal dø, er en uudholdelig tanke, som nemt kan komme til at fylde det hele, men hvad med at nyde tiden nu, tiden du har og burde værdsætte, fordi du nu, netop skal have det bedste ud af den tid der er, og ikke lade alle de gode ting blive slugt af frygten for noget, som ”kun”, er et  måske, hvis, såfremt, det kunne være… osv.

Træk Vejret

Det lyder simpelt og det er simpelt. Alligevel glemmer vi at gøre det, og for de fleste bliver det bare et overfladisk pust, hvor det kun er overflade støvet som blæses væk og den store ”rengøring” lader sig vente. Vi trækker alle vejret, men de fleste har glemt hvordan man rigtig trækker vejret og kun de færreste gør sig umage med at trække vejret.

Vejrtrækning er en vigtig funktion, som gør meget mere end blot at sikre du overlever, den renser, fornyer og giver plads, plus alt det andet. De fleste har fået presset vejrtrækningen helt op i brystet og benytter dermed minimalt af den kapacitet en vejrtrækning kan tilbyde, og dermed også det, som en god vejrtrækning kan give, nemlig plads og rum til alt det andet.

Der findes et hav af gode vejtrækningsøvelser, som er til en helt anden artikel, for i virkeligheden burde mange starte med at få dybde på deres vejrtrækning, så kapaciteten blev udvidet, så vi også kunne mærke luften helt ned i bugen. Vi springer lidt over, fordi jeg gerne vil give dig en helt simple og lige til øvelse, som kan være med til at gøre en forskel allerede nu.

Box Breathing

Det er en øvelse som normalt går under navnet ”Box breathing” (box vejrtrækning) også kendt som ”Square breathing”. Øvelsen består af en række af dybe vejrtrækninger, som kan frigøre stress og give bedre fokus.

Du kan starte med følgende rutine 4-4-4-4, som er ”opskriften” på hele øvelsen i sin enkelthed, hvor man først trækker vejret ind på 4 (tæl til 4 i hovedet), så holder man vejret på 4, så puster man ud på 4 og til sidst holder man igen på 4, inden man starter forfra med at trække vejret ind og fortsætter øvelsen 10 runder eller 3. min. Det er en øvelse du kan lave 1-2 gange om dagen, hvor du sidder med ret ryg i rolige omgivelser. Dit fokus er på selv øvelsen.

Har du behov for mere viden omkring ”Box breathing” finder du et hav af viden på internettet.

Fang dine tanker og gør dem bedre.

Du kan være ekstra opmærksom, på de ting du fortæller dig selv, de tanker og den indre dialog du løbende har som ingen andre hører. Bliv opmærksom på dine historier. Start med at kigge på dem, for måske er de slet ikke så sunde som du selv tror, de er måske fyldt med mere af det ”mørke” end det ”lyse”. Det er ordvalget som her er vigtigt, er glasset halvt fuldt eller halvt tomt?

Når du er blevet opmærksom på hvad du reelt fortæller dig selv, kan det være godt at skifte den historie ud med noget bedre, som over tid vil danne grundlag for et langt bedre syn og sind. Start nu, fang dine tanker og gør dem bedre.

Start i det små og byt enkelte ord og små sætninger ud, det kunne være:  ”Det er umuligt” med ”Det skal nok blive muligt, hvis jeg prøver” eller ”jeg kan ikke” med ”jeg kan godt, hvis jeg øver mig” eller ”Det er lige svært hver gang” med ”Det bliver lettere gang for gang”. Der findes mange steder man kan sætte ind, det er kun et spørgsmål om at lytte til dig selv. Du har magten. Det er dig og kun dig, som kan ændre din adfærd og kun du kan ændre dine tanker.

Dyrk motion der gør dig glad

Det giver bestemt værdi at bruge dig selv og kroppen men gør det fornuftigt. Der findes så mange forskellige muligheder for at holde kroppen sund og i bevægelse. Find noget som giver mening for dig. Fordi naboen løber maraton, kan det godt være at en lang gåtur langs vandet giver mere værdi for dig, og samtidig ikke dræner dig og din krop, som måske i forvejen er udfordret på ressourcer hvis du lever et liv i frygt. Kan du finde en træningsform som gør dig glad, udfordre dig fysisk og samtidig udfordre dig kognitivt, er det bestemt et plus.

Har du prøvet danse timer? Ellers giv det et skud eller skru op for musikken derhjemme, og giv den gas på ”dansegulvet” når du er helt alene, eller med venner hvis du tør. Du kan ikke træde galt, alle trin tæller og rytmen fanger du før eller siden. Kan du danse så tosset, at du begynder at grine af dig selv, så er du ved at være i mål. Gør det nu og gør det helt tosset. Har du børn så hiv dem med, det gør jeg selv ofte i weekenden og alle elsker det tossede syn, som giver både smil og glæde og mere energi til resten af weekenden. Det er min udfordring til dig. Grib den.

Giv slip

Så kort kan det siges og så svært kan det være. Når jeg siger ”giv slip” bygger det på årelang erfaring og arbejde med mig selv og andre. Det bygger på en forståelse for, at vi alle er mere end det vi lige ser. Vi er summen af alt det vi har været igennem hele vores liv. Alt sætter sine spor, gode som dårlige. Fælles for det hele er, at kunne vi bare ”give slip” ville det hele være meget nemmere. Man kan nemt foran ledes til at tro, vi med hjernen kan sige ”nu giver jeg slip”, så nemt er det ikke.

At give slip, er en øvelse der som meget andet, kræver træning og atter træning. Det skal komme inde fra og give en helt klar accept og forståelse af den situation man har gået eller går igennem, er helt ok. Man skal finde en accept dybt, dybt inde i sig selv, som sætter dig fri. Fri til at mærke man har givet slip. Det er slet ikke alle personer disse tanker vil give mening for, og det forventer jeg heller ikke. Jeg håber det give dig mod på at forsøge.

Forsøg når du møder modgang at forbinde dig med dit indre og derfra give slip. Du skal træne i det små og måske starte med noget som går dig på. Når du mærker følelsen, så kig på hvad det gør ved dig, hvordan du reagerer og se, at alle de ting du tænker, gør, eller siger, faktisk ingen effekt har. Prøv i ”stormen” at finde roen og accepten i det som sker. Det kan helt sikkert lade sig gøre, men det kræver træning.

De sidste guldkorn

Nogle af de ting man i dag ved kan gøre en forskel er motion, mindfulness og vejrtrækning. Der findes rigtig mange gode øvelser i forskellige genre, men find de simple og start i det små, hver dag tæller. For mange kan det være en nem start at lytte til tankerne og lidt efter lidt ændre dem, eller fokusere på det simple, som blot er at trække vejret, den del, vil jeg tro du har glemt, selvom du lever, men måske bare ikke helt mærker dig selv. Vi er alle forskellige, og du skal finde det som gør en forskel for dig.

For dig der er ramt af frygten og som er bevidst om at du bliver begrænset af frygten, ved jeg godt, at jeg ikke lige hiver dig ud af den tilstand. De fleste har arbejdet godt og grundigt for at komme ind i frygten, og så giver man ikke bare lige slip! Men jeg håber og tror på, hvis du har læst så langt, at jeg har sået et lille frø, som langsomt vil spire, og sikre at du også ser der er andre valg du kan tage her i livet, end altid at vælge vejen, hvor der står frygt! Du skal huske i sidste ende, er det DIT valg at gøre noget aktivt ved det.